Przedstawiamy winnicę Sacred Hill
Historia winnicy Sacred Hill
Wszystko zaczęło się w Hawke’s Bay w Nowej Zelandii. Dwaj bracia David i Mark Mason oraz ich przyjaciel Tony Bish rozpoczęli zabawę z winem. Teraz po przeszło 25 latach firma jest wciąż w rękach rodziny, wciąż się przy tym dobrze bawimy, ale pracuje tu znacznie więcej ludzi.
Jest to imponująca przygoda…
Powodem, dla którego firma Sacred Hill po raz pierwszy zaczęła produkować wina było to, że bracia Mason oraz Tony byli gotowi na wyzwania oraz na tyle odważni, by faktycznie zaryzykować.
Dzięki zabawie, przyjaźni, odwadze oraz talentowi założycieli od pierwszych lat działalności do obecnej znakomitej winnicy Sacred Hill wyprodukowała jedne z najbardziej pożądanych oraz rozpoznawalnych win w Nowej Zelandii.
Każdy członek zespołu Sacred Hill wierzy, że jeżeli ma się właściwe miejsce, ludzi, miłość do ziemi oraz do tego, co się robi, zaowocuje to jakością wina. Świadczyć o tym mogą niezapomniane, nagradzane wina posiadające wspaniałą teksturę, które stanowią odzwierciedlenie ich pochodzenia.
Winnice Hawke’s Bay
Dartmoor
Winnica Dartmoor jest usytuowana na kamienistym korycie rzeki, gdzie mieszanka wapiennych mułów z okolicznych wzgórz wapiennych łączy się z rzecznym żwirem i tworzy warunki idealne dla wzrostu winorośli. Jako miejsce pierwszych hodowli Sacred Hill obszar ten o wielkości 12,7 hektara jest zdominowany przez Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Riflemans
Winnica Riflemans Terraces jest usytuowana dwa kilometry za Dartmoor na spektakularnym terenie z widokiem na białe klify rzeki Tutaekuri. 25 hektarów płaskowyżu wzdłuż rzeki zostało przystosowane dla produkcji Chardonnay klasy super premium, na mieszaninie 10000 letniego wulkanicznego popiołu i głębokich czerwonych metali pokrywających wapień. Produkcja w tej winnicy charakteryzuje się niską wydajnością i niezwykle skoncentrowanymi aromatami owocowymi.
Gimblett Gravels
Sacred Hill ma winnicę na zasadzie spółki z kapitałem mieszanym (joint venture) o wielkości 19 hektarów w uznanym regionie Gimblett Gravels w Hawke’s Bay. Ziemia w tym regionie jestpraktycznie niemożliwa do nabycia dlatego, że jest idealna do ultra produkcji odmian Bordeaux. W ostatnich latach czerwone blendy odmiany Bordeaux od Sacred Hill produkowanej w tej winnicy zdobyła wiele nagród i rekomendacje międzynarodowych ekspertów i publicystów.
Winnice Marlborough
Winnica Hell’s Gate
Usytuowana na słonecznej południowej stronie doliny Wairau Valley w Marlborough, 60 hektarowa winnica Sacred Hill Hells Gate zajmuje się produkcją Sauvignon Blanc, Pinot Gris oraz Pinot Noir. Nazwa winnicy pochodzi od niezwykłego wąwozu , który znajduje się w górnym biegu rzeki Wairau River. Ta strategicznie ważna winnica zapewnia Sacred Hill długotrwałe dostawy wysokiej jakości winogron z Marlborough.
Winnica Hammond Estate
O wielkości 22 hektarów, sąsiaduje z Hell’s Gate, uprawia się tu Sauvignon Blanc, Pinot Noir oraz Chardonnay.
Zrównoważony rozwój
“Zaspokajanie potrzeb obecnego pokolenia bez umniejszania szans przyszłych pokoleń do zaspokajania ich potrzeb.”
Zrównoważone uprawy winorośli w Nowej Zelandii;
- Obecnie cały przemysł winiarski w Nowej Zelandii działał w sposób zrównoważony.
- Wszystkie winnice i winiarnie Sacred Hill są obecnie członkami SWNZ i są w pełni akredytowanymi.
- Przy projektowaniu wytwórni win wiele uwagi poświęcono oszczędności energii. Na przykład zastosowano odpowiednie izolacje zbiorników i linii chłodniczych, energooszczędne urządzenia chłodnicze, systemy odzyskiwania energii, pompy VSD, kompaktową, niewielką konstrukcję z centralnym obszarem zaplecza , zainstalowano również system zarządzania zużycia energii elektrycznej.
Kilka prostych przykładów rozwiązań zastosowanych w winnicach i winiarniach:
Rodzime uprawy traw, lub roślin ochronnych sadzonych międzyrzędowo w celu zminimalizowania zużycia wody i poprawienia właściwości gleby.
- Stosowanie dzikich kwiatów w celu przyciągnięcia pożytecznych owadów.
- Odsprzedaż połamanych słupków stosowanych w celach krajobrazowych i rolniczych.
- Unikanie pracy ciągników po deszczu w celu zmniejszenia zagęszczania
Żródło: http://www.nzwine.com/sustainability/about/caring-for-the-environment/ |
Historia wina w Nowej Zelandii
Dziewicze krajobrazy, chłodny klimat oraz różne rodzaje gleby występują tutaj od wieków, jednak przemysł winiarski tak naprawdę rozwinął się w Nowej Zelandii w ciągu ostatnich 30 lat.
W wyniku bliskiego sąsiedztwa z oceanem i chłodną bryzą, morski klimat w Nowej Zelandii jest umiarkowany z chłodniejszym latem i cieplejszą zimą w porównaniu z warunkami na podobnych szerokościach w Europie i Ameryce Północnej. Nasz unikalny klimat w połączeniu ze strukturą gleby oraz naszym zamiłowaniem do ziemi przyczynia się do produkcji światowej sławy wina.
Tony Bish
“Sednem naszej produkcji jest chęć uzyskania w naszych winach dobrze zrównoważonych warstw tekstury i smaku, które uczynią je unikalnymi… innymi słowy czysty zachwycający smak napoju.”
Jest to wymóg i pasja, które Tony Bish zaszczepił w zespole winiarskim przez wszystkie lata w Sacred Hill. Teksturowy styl i delikatne odczucie w ustach stały się znakiem firmowym win Bisha.
Kluczem do osiągnięcia tego jest zakładanie i pielęgnacja różnego rodzaju miejsc uprawy wina, które dają różne cechy charakterystyczne. Końcowe mieszanie win z wybranych różnych winnic, beczek i partii daje pożądane warstwy, teksturę i smaki, które czynią wina tak wyrazistymi.
Kluczowe punkty sprzedaży winnicy Sacred Hill:
- Tworzenie jednych z najbardziej uznanych win w Nowej Zelandii – Riflemans Chardonnay i Helmsman Cabernet Merlot
- Trwały sukces w postaci nagród wskazuje na jakość wina
- Promowanie najlepszych szczepów regionalnych
- Przekonanie, że odbiorca powinien znaleźć w kieliszku więcej niż oczekuje